måndag 5 mars 2007

Vem är det som dömer?

I natt visas ett dubbelavsnitt av West Wing i repris på SVT. En händelsetråd handlar om den sjuklige ordföranden i högsta domstolen och diskussionerna om hans domargärning och möjliga eller omöjliga efterträdare. Man vill gråta när man betänker hur eländigt lite svenskar bryr sig om vilka som sitter i vår HD eller över huvudtaget har tunga domarposter. Hur många allmänbildade svenskar kan nämna något annat justitieråd än möjligen Torsson och då är det inte för att man beundrar hans skiljaktiga meningar. Vet nån överhuvudtaget vem Elisabeth Fura Sandström är? Vem som är kommunalråd i Malmö däremot det vet de, de allmänbildade.

7 kommentarer:

Fröken Lund sa...

Sant. Det är ingen som bryr sig.

Men jag undrar hur många i USA som har koll på domarna i HD egentligen.

Vilsepolisen sa...

Ja det förstås, vad jag drömer om är ju den sköna tv-värld som naturligtvis har väldigt lite med verkligheten att göra. Å andra sidan finns i USA i alla fall ett intresse från mediernas sida när en tyngre domarutnämning är på gång, medans vi får hålla till godo med ett tt-telegram när utnämningen är ett faktum.

Fröken Lund sa...

Det är helt enkelt mindre hajpat här i Sverige. På gott och ont givetvis, men mest på gott tycker jag. Massiva skriverier om allehanda irrelevanta detaljer om domares privatliv etcetera är vi därigenom befriade från, tack och lov. Å andra sidan får det gärna skrivas spaltmetrar när våra domare köper sex eller i övrigt bryter mot lagen. Sånt är intressant tycker jag. Domarutnämningar borde vara av ett allmänintresse tycker jag också. Ett sådant intresse skulle ge känslan av att samhällsmedborgarna utnyttjar sina demokratiska rättigheter att granska, kontrollera och ifrågasätta. Bristen på ett sådant intresse ger motsatsvis känslan av att man inte är intresserad av att fylla en granskande funktion, vilket givetvis är tråkigt. Det ger ju rättsväsendet fritt spelrum för att hitta på vilket fuffens som helst.

Fröken Lund sa...

Fuffens = vedertagen juridisk term

;-)

Vilsepolisen sa...

Självklart. Vi skriver fuffens i ärendemeningen i vart och vartannat mål hos oss.

Fröken Lund sa...

Visst, visst. I hear ya. Lite jobbigt bara när man ska söka efter mål i vera. "Fuffens" ger så många sökträffar.

Vilsepolisen sa...

Ungefär som "Fordran", vilket ju i stort sett motsvarar den allmänna förmögenhetsrätten.